RECYCLING VAN MATRASSEN EN TOPPERS

Sinds 1 januari 2022 zijn matrasfabrikanten en -importeurs verplicht om een afvalbeheerbijdrage te betalen over alle matrassen die vanaf dat moment zijn gefactureerd.

Nederlandse matrasproducenten en -importeurs hebben het initiatief genomen de recycling van matrassen te bevorderen. Koninklijke Auping, Beter Bed, Hilding Anders, Ikea en Swiss Sense sloegen de handen ineen en richtten samen Stichting Matras Recycling Nederland (MRN) op. Het recyclen van matrassen is iets van iedereen. Of je nou producent of importeur bent, gemeente of afvalverzamelaar, verkoper of consument. Met elkaar moeten we zorgen dat meer matrassen een tweede leven krijgen. Door onderdelen te recyclen en opnieuw te gebruiken. Veel matrassen worden nu verbrand en dat is zonde. Van de energie, de grondstoffen en het geld.

Informatie

Het doel van MRN is meer matrassen recyclen. En dus minder verbranden, wat nu veel gebeurt. Door het heffen van een afvalbeheerbijdrage (ABB). De afvalbeheerbijdrage is een wettelijke heffing opgelegd om de kosten voor het recyclen van matrassen te financieren. Matrasfabrikanten, -importeurs- en -distributeurs betalen de afvalbeheerbijdrage. MRN compenseert uit deze bijdrage de afvalinzamelaars, zoals gemeenten en milieustraten en winkeliers of retailers. Dat gebeurt door een jaarlijks oplopend percentage van de kosten te vergoeden.

Om matrasrecycling te bevorderen geldt per 1 januari 2022 op de volgende producten:

  • 1-persoonsmatrassen 
  • 2-persoonmatrassen
  • baby/kindermatras
  • 1-persoons topper (minimale dikte 3 cm)
  • 2-persoons topper (minimale dikte 3 cm)

De verwijderingsbijdrage: € 3,93 inclusief BTW per matras of topper, ongeacht de afmeting. Mocht je matras uit twee 2 kernen in 1 hoes bestaan, dan geldt het matras als twee matrassen en is de bijdrage € 7,86.

N.B. De verwijderingsbijdrage geldt niet voor: matrassen/toppers dunner dan 3 cm, bedden (onderstel), bedbodems, dekens en dekbedden, kussen.

MNR > Bekijk hier de website voor meer informatie